Η πολύ σόδα χαλάει τα δόντια !

Αν είσαι εθισμένος στη σόδα, θα εκπλαγείς αν μάθεις ότι μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχας σόδας είναι το ίδιο καταστρεπτική για το σμάλτο των δοντιών όσο και δύο σκληρά ναρκωτικά, η κοκαΐνη (κρακ) και η μεθαμφεταμίνη!

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες σύγκριναν τη ζημιά που υπήρχε στο σμάλτο τριών ατόμων, ο πρώτος ήταν τακτικός χρήστης μεθαμφεταμίνης (meth), ο δεύτερος πρώην χρήστη κοκαΐνης (κρακ) και τέλος, ο τρίτος κατανάλωνε καθημερινώς υπερβολικές ποσότητες ανθρακούχας σόδας, συγκεκριμένα 2 λίτρα/ημέρα για τα 4 τελευταία χρόνια.

Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών συμμετεχόντων ήταν ότι σπάνια έπλεναν τα δόντια τους, πόσο μάλλον να επισκεφτούν τον οδοντίατρο. Οι ερευνητές αναφέρουν οτι και οι τρεις παρουσίαζαν παρομοίου τύπου και μεγέθους ζημιά στο σμάλτο των δοντιών τους.

“Και τα τρία άτομα είχαν σοβαρή διάβρωση στα δόντια τους, κάτι που μετά βεβαιότητος προκλήθηκε από τα υψηλά επίπεδα οξέων που υπάρχουν στο «φάρμακο» της επιλογής τους – μεθ, κρακ, ή σόδα. Η έρευνα μας δείχνει ότι το κιτρικό οξύ, που υπάρχει στις σόδες, ακόμα και στις διαίτης, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών όταν γίνεται κατάχρηση. Ελπίζουμε ότι αυτό το εύρημα θα αφυπνίσει τους καταναλωτές που πιστεύουν ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι τελείως ακίνδυνα για τη στοματική υγεία” είπε ο Δρ Bassiouny, ένας από τους συγγραφείς.

Ο Bassiouny προτείνει να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και να πίνουμε κυρίως νερό. Σε περίπτωση που πιούμε σόδα, πρέπει μετά είτε να μασήσουμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη είτε να πλύνουμε τα δόντια μας με στοματικό διάλυμα.

“Οι δύο αυτοί τρόποι βοηθούν στο να απομακρυνθούν τα οξέα από το στόμα μας και να αυξηθεί η παραγωγή σάλιου. Έτσι το pH του στόματός επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα” είπε ο ερευνητής Eugene Antenucci, .

Πηγή: http://www.adinatisma.com/2013/05/soda-dontia.html

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *