Μπακς – Σέλτικς: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Μπακς – Σέλτικς: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Οι Μπακς και οι Σέλτικς ρίχνονται στην μάχη των ανατολικών ημιτελικών και το Sport24.gr παρουσιάζει πέντε πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις πριν από το αποψινό (28/4, 20:00) πρώτο ματς (VIDEOS).

Η αναμονή… τέλος. Έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα το Μιλγουόκι και η Βοστώνη μπαίνουν ξανά στο γήπεδο. Επτά ημέρες πέρασαν από τότε που οι Σέλτικς σκούπισαν τους Πέισερς και έξι από το sweep των Μπακς επί των Πίστονς. Δύο σειρές που έμοιαζαν σαν προθέρμανση. Σαν ένα απλό ορεκτικό πριν από το rematch της συναρπαστικής περσινής σειράς του πρώτου γύρου.

Πέρυσι οι Σέλτικς απέκλεισαν τους Μπακς με 4-3 νίκες, σε μία σκληρή σειρά στην οποία οι έδρες επικράτησαν σε όλους τους αγώνες. Φέτος τα πράγματα μοιάζουν πολύ διαφορετικά. Και το σίκουελ του Μπακς – Σέλτικς προμηνύεται ακόμα καλύτερο από την πρώτη "ταινία". Ιδού λοιπόν πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την σειρά.

1. ΙΔΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι συνθήκες της φετινής σειράς είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με αντίστοιχη περσινή. Στην σειρά του 2018 οι Σέλτικς δεν διέθεταν τους τραυματίες Καϊρί Ιρβινγκ και Γκόρντον Χέιγουορντ. Φέτος και οι δύο θα είναι παρόντες, οι Σέλτικς δεν έχουν τα περσινά προβλήματα τραυματισμών, ωστόσο όλη τη σεζόν δεν βρήκαν ποτέ την κατάλληλη χημεία ως ομάδα. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που προσπαθεί να λύσει από την αρχή της χρονιάς ο Μπραντ Στίβενς στην Βοστώνη. Χώρια του ότι φέτος δεν έχει και το (κομβικής σημασίας) πλεονέκτημα έδρας.

Μία άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι οι Μπακς είναι πολύ πιο "γεμάτοι" φέτος. Στο "5" δεν έχουν πια τον Τάιλερ Ζέλερ και τον Τζον Χένσον, αλλά τον Μπρουκ Λόπεζ. Ο Ερικ Μπλέντσο είναι ένα επίπεδο καλύτερος σε σύγκριση με πέρυσι. Η μεγαλύτερη αναβάθμιση, πάντως, βρίσκεται στον πάγκο, όπου υπάρχουν παίκτες όπως ο Νίκολα Μίροτιτς, ο Τζορτζ Χιλ και ο Ερσάν Ιλιασόβα. Επιπλέον, ο Πατ Κόνατον και ο Στέρλινγκ Μπράουν έχουν πλέον σταθερό ρόλο και παίζουν καλά. Α, και στην άκρη του πάγκου δεν κάθεται πλέον ο Τζο Πράντι, αλλά ο Μάικ Μπούντενχολζερ…

2. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ;

Αν το παραπάνω ερώτημα απασχόλησε πέρυσι σε όλη τη σειρά τον Μπραντ Στίβενς, τότε φέτος μάλλον θα του έχει προκαλέσει ήδη πονοκέφαλο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι πια All-Star. Είναι υποψήφιος MVP. Φαβορί για το βραβείο του MVP. Στα τρία παιχνίδια της κανονικής περιόδου έβαλε κατά σειρά 33, 30 και 30 πόντους κόντρα στους Σέλτικς. Μόνο δύο παίκτες έβαλαν πάνω από 30 πόντους στην Βοστώνη τουλάχιστον δύο φορές κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου. Ο Γιάννης και ο Κοουάι Λέοναρντ.

"Πρέπει να τον μαρκάρουμε με υπερηφάνεια. Κανείς όμως δεν πρόκειται να το κάνει μόνος του", έλεγε χθες ο Μπραντ Στίβενς, ο οποίος αναμένεται να οργανώσει ολόκληρη… σκυταλοδρομία για το μαρκάρισμα του "Greek Freak". Ο Αλ Χόρφορντ θα είναι λογικά ο πρώτος επιλαχών και βασικός αντίπαλος του, όπως έγινε και στην περσινή σειρά. Από εκεί και πέρα, όμως, ο Αντετοκούνμπο μάλλον θα δει… κάθε λογής παίκτη απέναντί του. Από τον Σέμι Οτζελέγιε, τον Μάρκους Μόρις και τον Τζέιλεν Μπράουν, μέχρι τον Αρον Μπέινς, τον Τζέισον Τέιταμ και τον Μάρκους Σμαρτ.

3. ΤΟ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΟ

Προβλήματα έχουν και οι δύο ομάδες. Εξίσου σημαντικά. Οι Μπακς θα αρχίσουν την σειρά δίχως να υπολογίζουν για τους πρώτους δύο αγώνες τον Μάλκολμ Μπρόγκντον, λόγω του τραυματισμού που υπέστη τον περασμένο Μάρτιο. Ο βασικός σούτινγκ γκαρντ των "ελαφιών" δεν έπαιξε καθόλου στην σειρά με το Ντιτρόιτ, ωστόσο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επάνοδό του. Λογικά, αυτό θα συμβεί σε κάποιο από τα δύο παιχνίδια στο TD Garden της Βοστώνης.

Ένα παρόμοιο πρόβλημα έχουν και οι Σέλτικς. Ο λόγος για τον Μάρκους Σμαρτ, ο οποίος έχασε κι αυτός όλη τη σειρά με την Ιντιάνα λόγω τραυματισμού στον αντίχειρα σε ένα ματς με το Ορλάντο στις 7 Απριλίου και δεν έχει παίξει έκτοτε. Καταπώς φαίνεται, και αυτός θα είναι παρών σε κάποιον από τους αγώνες της Βοστώνης. Πέραν αυτών των δύο, μην περιμένετε να δείτε ακόμα στη σειρά τον Πάου Γκασόλ, όπως και τον Ντάντε ΝτιΒιτσέντζο από πλευράς Μπακς. Αμφίβολος είναι και ο Γκερσόν Γιαμπουσέλ, αν και ο πάουερ φόργουορντ των Σέλτικς δεν πρόκειται να παίξει ρόλο στη σειρά.

4. ΤΡΙΠΟΝΤΑ, SMALLBALL ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Το μακρινό σουτ αρέσει τόσο στο Μιλγουόκι, όσο και στην Βοστώνη. Και δεν πρόκειται να το κρύψουν στην μεταξύ τους σειρά, όπως έγινε άλλωστε και πέρυσι. Οι Μπακς ήταν 2οι στην κανονική περίοδο σε εύστοχα τρίποντα (13,5 μ.ό.) και προσπάθειες (38,2 μ.ό.). Οι Σέλτικς, από την άλλη, ήταν 6οι σε εύστοχα τρίποντα (12,6 μ.ό.) και 7οι σε προσπάθειες (34,5 μ.ό.). Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι στην άμυνα. Καμία ομάδα δεν δέχεται περισσότερα τρίποντα φέτος στο ΝΒΑ από το Μιλγουόκι (13,1 μ.ό.), την ώρα που οι Σέλτικς είναι 16οι σε αυτόν τον τομέα με 11,5 ανά αγώνα. Αυτό βέβαια αποτελεί μέρος της στρατηγικής που έχει φέτος το Μιλγουόκι, η ομάδα με το καλύτερο αμυντικό rating στο πρωτάθλημα.

Όπως εξηγεί και ο Μάικ Μπούντενχολζερ, "δεν είμαστε χαρούμενοι που δεχόμαστε τόσα πολλά τρίποντα, αλλά προστατεύουμε τη ρακέτα μας και είμαστε καλοί στα ριμπάουντ". Συμπερασματικά, το τρίποντο θα παίξει τεράστιο ρόλο στη σειρά, όπως και ένα άλλο αλληλένδετο στοιχείο: το smallball. Οι Σέλτικς αναμένεται να παίξουν για αρκετή ώρα με τον Χόρφορντ στο "5" και τέσσερις γκαρντ/φόργουορντ στο παρκέ, προκειμένου να προκαλέσουν μις-ματς. Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν θα ακολουθήσουν και οι Μπακς. Πολύ απλά διότι αυτό θα σημαίνει αυτομάτως ότι ο Μπρουκ Λόπεζ θα δει πολύ πάγκο. Και ο 31χρονος σέντερ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στο μπάσκετ που παίζει το Μιλγουόκι.

5. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΛΤΙΚΣ

Οι Μπακς και οι Σέλτικς έχουν αναμετρηθεί έξι φορές στο παρελθόν σε σειρά playoffs και οι "κέλτες" κέρδισαν τις πέντε εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της περσινής. Η μοναδική φορά που το Μιλγουόκι απέκλεισε την Βοστώνη στην postseason ήταν το 1983, όταν είχε "σκουπίσει" μάλιστα τη σειρά των ανατολικών ημιτελικών με 4-0. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι Σέλτικς επικράτησαν. Εύκολα ή δύσκολα. Το 1987 χρειάστηκαν επτά παιχνίδια στους ανατολικούς ημιτελικούς. Το 1986 έκαναν sweep (4-0) στους τελικούς της Ανατολής. Το 1984 είχαν κερδίσει τη σειρά με 4-1 νίκες πάλι στους ανατολικούς τελικούς.

Όσο για το 1974, την πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν οι δύο ομάδες στα playoffs και μάλιστα στους Τελικούς, οι Σέλτικς είχαν επιβιώσει τότε στα επτά παιχνίδια. Εκείνη η σειρά έχει μάλιστα τις περισσότερες ομοιότητες με την τωρινή. Οι Μπακς ήταν η ανερχόμενη δύναμη, η ομάδα με το πλεονέκτημα έδρας και τον καλύτερο παίκτη στο γήπεδο, τον -26χρονο τότε- Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Οι Σέλτικς είχαν όμως την καλύτερη ομάδα. Κατά σύμπτωση, ήταν οι Τελικοί στους οποίους είχε αναδειχθεί MVP ο Τζον Χάβλιτσεκ, ο θρύλος των Σέλτικς που απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 79 ετών. Στη μνήμη του οποίου οι "κέλτες" θα φορέσουν απόψε ένα μαύρο patch ως ένδειξη πένθους.

Photo credits: AP Photo/Michael Dwyer

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *