Τζίμερ Φριντέτ: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Αμερικανό γκαρντ

Τζίμερ Φριντέτ: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Αμερικανό γκαρντ

Με τον Τζίμερ Φριντέτ να προβάρει την φανέλα του Παναθηναϊκού, το Sport24.gr σας παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον 30χρονο γκαρντ.

Ο Τζίμερ Φριντέτ (30 χρονών, 1.88 μέτρα) έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό και ετοιμάζεται να φορέσει την “πράσινη” φανέλα, σε μία κίνηση που έκανε θόρυβο σε όλη την Ευρώπη.

Ο Αμερικανός γκαρντ με το φονικό σουτ ετοιμάζεται να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ευρώπη και με αφορμή την απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτόν.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ, ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ

O Φριντέτ γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1989 στη Νέα Υόρκη, όντας το μικρότερα από τα τρία παιδιά του Αλ και της Κάι Φριντέτ. Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον στο μπάσκετ, με τον πατέρα του να αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ότι ο μικρός Τζίμερ μπορούσε να ευστοχήσει σε τρίποντα από την ηλικία των 5 ετών, ενώ από τα 8 του χρόνια έπαιζε με άνδρες!

Παρά πάντως το γεγονός ότι εντυπωσίαζε από μικρός, όταν ήρθε η ώρα να πάει σε κολέγιο δεν είχε πολλές προτάσεις, επιλέγοντας τελικά αυτό του BYU που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Εκεί, στην πρώτο σεζόν του (2007/08) είχε 7 πόντους, 1.1 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μέσο όρο. Όσο περνούσαν τα χρόνια ωστόσο ανέβαζε τους αριθμούς του, φτάνοντας την τελευταία του σεζόν στο Κολέγιο (2010/11) να τους εκτοξεύσει στους 28.9 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ μέσο όρο με 39.6% στα τρίποντα, με 8.5 προσπάθειες από την γραμμή του τριπόντου! Η “Jimmer Mania” είχε μόλις ξεκινήσει.

Στην τελευταία του σεζόν στο Κολέγιο ο Φριντέτ δεν έγινε απλώς σταρ. Έγινε Παγκόσμιο φαινόμενο! Το στυλ παιχνιδιού του, όπου σούταρε με άνεση από τα 9 μέτρα μετά από ντρίμπλα, το γεγονός ότι είναι ωραίο παιδί και σκόραρε με το… κιλό, σκοράροντας 30αρες, 40αρες και 50αρες με ευκολία, εκτόξευσε την δημοτικότητά του. Ο Φριντέτ έγινε μέχρι και… τραγούδι:

Στο τέλος της σεζόν ο Φριντέτ αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στο NCAA και μέλος της καλύτερης πεντάδας, ενώ ήταν και ο πρώτος σκόρερ στο Κολεγιακό πρωτάθλημα. Παράλληλα έσπασε 11 ρεκόρ στην ιστορία του BYU, με τα περισσότερα φυσικά αν αφορούν το σκοράρισμα. Το ΝΒΑ τον περίμενε. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν όλοι.

ΤΟ ΝΒΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΞΕ

Με τη “Jimmer Mania” στο αποκορύφωμά της, ο Φριντέτ μπήκε με πολύ θόρυβο στο ΝΒΑ Draft 2011. Αρκετές ομάδες τον κοίταξαν. Τελικά, ήταν οι Κινγκς αυτοί που αποφάσισαν να τον επιλέξουν, αλλά όχι με… άμεσο τρόπο. Συγκεκριμένα, το Σακραμέντο (το οποίο επέλεγε στο Νο7) συμφώνησε με τους Μπακς και τους Χόρνετς να κάνουν μία τριπλή ανταλλαγή, με το Μιλγουόκι να επιλέγει τον Φριντέτ στο Νο10 και να τον στέλνει στο Σακραμέντο μαζί με τον Τζον Σάλμονς. Για την ιστορία, μετά τον Φριντέτ στο συγκεκριμένο ΝΒΑ Draft επιλέχθηκαν μεταξύ άλλων οι Κλέι Τόμπσον (Νο11), Κουάι Λέοναρντ (Νο15), Νίκολα Βούτσεβιτς (Νο16), Τομπάιας Χάρις (Νο19), Τζίμι Μπάτλερ (Νο30) και Αϊζάια Τόμας (Νο60)! Ο τελευταίος έμελλε να είναι και συμπαίκτης του.

Στο Σακραμέντο είχαν πολλές απαιτήσεις από τον Φριντέτ, ελπίζοντας στο πρόσωπό του είχαν βρει το ιδανικό συμπλήρωμα στο δίδυμο των ΝτεΜάρκους Κάζινς και Ταϊρίκ Έβανς, που βρισκόντουσαν ήδη στο ρόστερ της ομάδας. Ακόμα πιο ενθουσιασμένοι ήταν οι φίλοι των Κινγκς, που πανηγύριζαν όταν επιλέχθηκε ο Φριντέτ. Αρκετοί σκάουτ ωστόσο ήταν προβληματισμένοι, αναφέροντας ότι ήταν πολύ πιθανό ο Φριντέτ να έχει πρόβλημα να προσαρμοστεί στο Σακραμέντο, κυρίως επειδή το παιχνίδι του δεν ταίριαζε με αυτό του Έβανς. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, είχαν δίκιο.

Όντας μέλος μίας εκ των πλέον προβληματικών ομάδων στο ΝΒΑ – αφού εκείνη την περίοδο οι Κινγκς δεν είχαν καμία κατεύθυνση – ο Φριντέτ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα προσαρμογής. Οι συμπαίκτες του δεν τον αποδέχθηκαν ποτέ, κυρίως πειεδή παραήταν δημοφιλής, ο ανταγωνισμός στις θέσεις των γκαρντ ήταν μεγάλος και οι ευκαιρίες λιγοστές, ενώ στο τέλος ήρθε και η άνοδος του Τόμας για να… δέσει το γλυκό, με τον βραχύσωμο γκαρντ να παίρνει την θέση του Φριντέτ στο ροτέισον. Ακόμα κι έτσι, ο απόφοιτος του BYU είχε 7.6 πόντους μέσο όρο με 36.1% στα τρίποντα σε 18.6 λεπτά συμμετοχής, ωστόσο ήταν σαφές πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Παίζοντας συνήθως μακριά από την μπάλα δεν ήταν τόσο αποδοτικός, ενώ η έλλειψη αθλητικών προσόντων των “πλήγωνε” στην άμυνα.

Τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς ιδανικά για τον εκρηκτικό γκαρντ, ο οποίος ήλπιζε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στην συνέχεια. Αποδείχθηκε τελικά ότι τα χειρότερα ήταν μπροστά του, αφού η ρούκι σεζόν του ήταν τελικά η πιο παραγωγική της καριέρας του. Από την σεζόν 2012/13 κι έπειτα ο Φριντέτ είδε τον χρόνο συμμετοχής του και τους αριθμούς του να πέφτουν, με τους Κινγκς να αποφασίζουν να τον αφήσουν ελεύθερο στα μέσα της τρίτης σεζόν του στο ΝΒΑ (2013/14). Έκτοτε ο ταλαντούχος γκαρντ έψαχνε επί ματαίω την ευκαιρία του στο ΝΒΑ, περνώντας από τους Μπουλς, τους Πέλικανς, τους Σπερς, τους Νικς και (την σεζόν 2018/19) τους Σανς. Ποτέ όμως δεν πήρε μία πραγματική ευκαιρία.

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑΡ

Έχοντας φτάσει 27 χρονών χωρίς να έχει πάρει μία κανονική ευκαιρία στο ΝΒΑ, ο Φριντέτ πήρε απόφαση ότι είχε έρθει η ώρα να περάσει τον Ατλαντικό. Τελικά, πήγε στην… άλλη άκρη του κόσμου για να βρει το λιμάνι του, συμφωνώντας τον Αύγουστο του 2016 με τους Σανγκάη Σαρκς. Η απόφασή του ξένισε αρκετό κόσμο, ωστόσο τα λεφτά ήταν πάρα πολλά για να πει όχι, αφού υπολογίζεται ότι οι ετήσιες αποδοχές του ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. δολάρια.

Ο Φριντέτ είχε στο μυαλό του ότι θα πήγαινε στην Κίνα για να παίξει (επιτέλους) μπάσκετ και κάποια στιγμή θα επέστρεφε στο ΝΒΑ. Το πρώτο το κατάφερε, αφού δεν έπαιξε απλώς μπάσκετ, αλλά έγινε σταρ, έχοντας σταθερά πάνω από 36 πόντους μέσο όρο την τριετία που έμεινε στην Κίνα (2016-2019). Έχοντας απόλυτη ελευθερία κινήσεων – και μπόλικη ώρα τη μπάλα στα χέρια του – ο Φριντέτ ξεσάλωσε, παίζοντας όπως στο κολέγιο. Στα highlights του την περίοδο που έμεινε στην Κίνα συμπεριλαμβάνονται η ανάδειξή του σε MVP την σεζόν 2016/17, το γεγονός ότι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της λίγκας την σεζόν 2018/19 και η βραδιά που σημείωσε 75 πόντους (11 Νοεμβρίου 2018)!

Παρά πάντως το γεγονός ότι έσπασε τα κοντέρ στην Κίνα, δεν κατάφερε να πάρει μία πραγματική ευκαιρία στο ΝΒΑ. Η μόνη ομάδα που του πρόσφερε ένα εγγυημένο συμβόλαιο ήταν οι Σανς στο φινάλε της σεζόν 2018/19, με τον Φριντέτ να παίρνει μέρος σε 6 αγώνες και να έχει σε αυτό το διάστημα 3.7 πόντους μέσο όρο σε 11 λεπτά συμμετοχής.

H "JIMMER MANIA" ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ

Έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε που ο Φριντέτ αποφοίτησε από το κολέγιο. Θα έλεγε κάποιος ότι είναι αρκετός χρόνος για να έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από το όνομά του. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι αυτό δεν έχει συμβεί στον απόλυτο βαθμό. Η “Jimmer Mania” υπάρχει ακόμα στις ΗΠΑ και αυτό έχει αποδειχθεί σε βάθος χρόνου.

Όλα αυτά τα χρόνια ο 30χρονος γκαρντ εξακολουθεί να έχει φανατικούς οπαδούς. Στα αμερικανικά σάιτ υπάρχουν ακόμα πολλές αναφορές στο όνομά του, με πολλούς φίλους της λίγκας να αναρωτιούνται γιατί δεν παίζει στο ΝΒΑ. Οι αναλύσεις και τα αφιερώματα για τους λόγους που δεν κατάφερε να γίνει σταρ στο ΝΒΑ εμφανίζονται συχνά, ειδικά λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν στο ΝΒΑ ή όταν γινόταν γνωστό κάποιο ρεκόρ που έσπασε στην Κίνα. Το ESPN έφτασε στο σημείο να ταξιδέψει μέχρι την Κίνα και να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για χάρη του με τίτλο “The Lonely Master”, όπου ο εκρηκτικός γκαρντ μιλούσε για τους λόγους που δεν κατάφερε να μείνει στο ΝΒΑ και την εμπειρία του στην Κίνα.

Ο Φριντέτ εξακολουθεί να μη μπορεί να κυκλοφορεί μόνος του στις ΗΠΑ. Όταν πήρε μέρος στο τουρνουά “The Basketball Tournament” το 2017, όπου το βραβείο είναι 2 εκατ. δολάρια, ήταν υποχρεωμένος να κρύβεται από τον κόσμο όταν δεν έπαιζε, ενώ αποχωρούσε από διαφορετική έξοδο από τους άλλους, κρυμμένος στο αυτοκίνητο της συζύγου του, αφού ο κόσμος ήθελε να τον δει και να τον αποθεώσει! Η “Jimmer Mania” μπορεί να μην βρίσκεται στο επίπεδο που βρισκόταν κάποτε, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί.

ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟ ΓΚΑΡΝΤ ΠΟΥ ΣΟΥΤΑΡΕΙ ΠΟΛΥ

Στην μπασκετική ταυτότητα του Φριντέτ γράφει ένα πράγμα: Σουτέρ. Ο 30χρονος γκαρντ ήταν, είναι και θα είναι σουτέρ. Έχει σπάνια επαφή με το καλάθι και – με απλά λόγια – μπορεί να σκοράρει από παντού και με κάθε τρόπο. Το βασικό του όπλο βέβαια είναι το σουτ μετά από ντρίμπλα, το οποίο τον έκανε και τόσο δημοφιλή όταν φοιτούσε στο Κολέγιο.

Ο Φριντέτ πάντα είχε ευκολία στο να δημιουργήσει το δικό του σουτ. Δεν ήταν πάντως εξίσου καλός στο να δημιουργεί το σουτ των συμπαικτών του, ενώ σε γενικές γραμμές είναι ξεκάθαρο ότι προτιμά το σουτ από το να διεισδύσει προς το καλάθι. Εξίσου ξεκάθαρο ωστόσο είναι ένα ακόμα γεγονός: Ο Φριντέτ χρειάζεται την μπάλα στα χέρια για να είναι αποδοτικός. Μακριά από την μπάλα χάνει μέρος της επιρροής που μπορεί να έχει στο παιχνίδι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν κατάφερε να μείνει στο ΝΒΑ, με τους άλλους να είναι ότι δεν είχε ξεκάθαρη θέση – αφού με ύψος 1.88 μέτρα είναι ένας σούτινγκ γκαρντ σε σώμα πόιντ γκαρντ – και ότι είναι αδύναμος στην άμυνα.

Το επιμύθιο στην περίπτωση του 30χρονου γκαρντ έχει ως εξής: Ο Φριντέτ είναι ένας εκρηκτικός σκόρερ, ο οποίος μπορεί να σκοράρει σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε αυτό του ΝΒΑ. Ο τρόπος χρησιμοποίησής του ωστόσο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει – και ενδεχομένως να αλλάξει – τις ισορροπίες.

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *